Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden werkt aan een duurzame gemeente. Ook voor de aanschaf van eigen machines en voertuigen zijn duurzaamheid en fossielvrij belangrijk thema’s. In de zoektocht naar een nieuwe heftruck is er dan ook gekozen voor een volledig elektrische heftruck met lithium-ion technologie.

Ten opzichte van de oude dieselheftruck, heeft de gemeente nu geen uitstoot en herrie meer tijdens het werken. In de zoektocht naar elektrisch bleek de verouderde loodzuur accutechnologie geen optie, vanwege het onderhoud en het snelle verval in capaciteit.

Lithium-ion

Er is gekozen voor een lithium-ion accu (LFP). Hiermee heeft de gemeente een onderhoudsvrije accu, die tussendoor onbeperkt kan worden bijgeladen. Met meer dan 3000 laadcycli heeft de accu ook een zeer lange levensduur.

De heftruck zal worden ingezet op de locatie waar de buitendienst is gevestigd. Hier kan nu zonder herrie en uitstoot worden gewerkt. Er kunnen diverse werkzaamheden met de heftruck worden verricht. Denk aan het verplaatsen van pallets en het laden en lossen van vrachten. Met een snelwisselsysteem kunnen er tevens handige aanbouwdelen worden ingezet, waaronder een kiepbak. Hiermee kan bijvoorbeeld gemakkelijk grond worden verplaatst of ingeladen.

Terug naar overzicht